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MEMORANDUM

To:  Senator Emler
From: Jason B. Long, Senior Assistant Revisor
Re:  Concealed handguns in the Statehouse

Date: November 5,2013

You have inquired as to whether a legislator who is licensed to carry a concealed
handgun under the Personal and Family Protection Act (K.S.A. 75-7¢01 et seq.) can lawfully
carry a concealed handgun into the Statehouse under current law. After reviewing the changes to
the Personal and Family Protection Act (the Act) that were enacted by passage of 2013 Senate
Substitute for HB 2052 (HB 2052), it appears that those legislators who are licensed to carry a
concealed handgun would not violate the Act due to their authority to enter the Statehouse via

the restricted access entrances of the building.

As an initial matter, under Section 3 of HB 2052 beginning July 1, 2014, any individual
holding a license to carry a concealed handgun will be permitted to do so in the Statehouse
unless this statute is rendered ineffective by the affirmative act of the Legislative Coordinating
Council (LCC). Section 3 provides that it will become effective on July 1, 2014, unless prior to
that date the LCC determines that the Statehouse has adequate security to ensure that no weapons
are permitted to be carried into the Statehouse. If the LCC makes such a determination, then
Section 3 will not become effective.

Prior to July 1, 2014, the Statehouse is considered a “state or municipal building” as that

term is defined in Section 2 of HB 2052. As a state building, the Statehouse is subject to the
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provisions of Section 2 of HB 2052. Generally, such buildings cannot prohibit the carrying of
concealed handguns into the building by licensees unless: (1) the building’s public entrances
have adequate security to ensure that no weapons are permitted to be carried into the building;
and (2) have the appropriate signage informing the public that possession of handguns is
prohibited in the building. The Statehouse currently meets the law’s “adequate security” and
signage requirements, and licensees generally are not permitted to carry concealed handguns in
the Statehouse.

Section 2 of HB 2032 contains two other provisions that are relevant to your inquiry.
First, subsection (¢) provides that a state agency cannot prohibit licensed employees from
carrying a concealed handgun into a state building unless the building has adequate security and
appropriate signage. 1f the building satisfies the two requirements, the prohibition would most
likely be implemented through employment policies adopted by the state agency. Since the
Statehouse meets the two requirements, a state agency located in the Statehouse could prohibit
its employees from carrying concealed handguns in the building. Tt is important to note that this
provision pertains to employees and employment policies.

The second key provision is subsection (d), which provides that any person who is
licensed under the Act and who has authority to enter through a restricted access entrance of a
state or municipal building does not violate the Act if such person carries a concealed handgun
into the building regardless of whether the building has adequate security and appropriate
signage. This provision is not limited to employees, but is applicable to any person authorized to
enter through a restrict access entrance. The phrase “restricted access entrance” is defined in
Section 2 as “an entrance that is restricted to the public and requires a key, keycard, code, or
similar device to allow entry to authorized personnel.”

The Statehouse has multiple restricted access entrances. These entrances are accessible
by legislators, legislative employees, and other personnel whose employment requires them to be
in the Statehouse. Reading subsection (d) in conjunction with subsection (¢). such individuals
could only be prohibited from carrying a concealed handgun in the Statehouse by an employment
policy adopted by the state agency employing such individual. If the individual is not an
employee of a state agency. or no such policy exists. then arguably the individual can lawfully

carry a concealed handgun in the Statehouse pursuant to subsection (d) of Section 2 of 11B 2052.

2

2-2



To answer your specific inquiry, a legislator is not an employee of a state agency.
Furthermore. the LCC has not adopted any policy governing the possession of handguns in the
Statehouse by legislators or legislative employees. Based on these facts, a legislator who is
licensed to carry a concealed handgun under the provisions of the Act may do so in the
Statehouse by virtue of such legislator’s authority to enter through the restricted access entrances

of that building.
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