
MEMORANDUM 
 

 
To:  Senate Select Committee on KPERS 
 
From:  Alan D. Conroy, Executive Director 
 
Date:  March 31, 2015 
 
Subject: Internal Revenue Service Ruling on Returning to Work after Retirement 
 
 

The Kansas Public Employees Retirement System is frequently asked about state and 
federal rules surrounding working after retirement.  Specifically, members and employers 
want to know whether or not it is permissible for a member to retire from the member’s 
employer, wait the statutorily-mandated 60 days, and return to work for that same 
employer.  KPERS has long understood that the IRS looked askance on this practice but a 
relatively recent Private Letter Ruling provides greater understanding to what is and is 
not acceptable in this scenario. 
 
In Private Letter Ruling 201147038 (Attachment A), the IRS addresses a specific 
taxpayer query regarding pension plan members returning to work for their same 
employer post-retirement.  The facts are as follows:  The pension plan/taxpayer proposed 
a funding rehabilitation plan that included eliminating unreduced early retirement 
benefits for participants with 20 or more years of service.  Once the rehabilitation plan 
was effective, a participant would no longer be able to retire after 20 years of service with 
an unreduced benefit. The plan proposed giving participants advance notice of the 
elimination, along with the ability of those affected to retire during the notice period, and 
then immediately return to employment.  Upon reemployment, their pension benefits 
would be suspended, but they would have secured their eligibility for the 20-year 
unreduced early retirement benefit. 
 
The question presented by the pension plan/taxpayer was “whether allowing participants . 
. . to ‘retire’ on one day in order to qualify for the early retirement subsidy, and then 
immediately return to work with payment of their early retirement pension benefit 
suspended, would result in disqualification of the Plan under section 401(a) of the Code.”  
Priv. Ltr. Rul. 201147038.  The ruling first outlined, in great detail, and citing several 
specific regulations, the fact that qualified pension plans are intended to “provide 
systematically for the payment of definitely determinable benefits over a period of years, 
usually for life, after retirement.”  I.R.C. § 1.401-1(b)(1)(i) as quoted in Priv. Ltr. Rul. 
201147038.  The point being that returning to work for one’s own employer is not 
considered an acceptable maneuver in the retirement process.  In fact, the ruling quoted a 
case that relied, in part, on Webster’s Ninth New Collegiate Dictionary’s definition of 

 



“retire,” which is “to withdraw from one’s position or occupation: to conclude ones 
working or professional career.”   Id. 
 
According to the ruling, “when an employee legitimately retires, he separates from 
service with the employer.  Accordingly if both the employer and employee know at the 
time of ‘retirement’ that the employee will, with reasonably [sic] certainty, continue to 
perform services for the employer, a termination of employment has not occurred upon 
‘retirement’ and the employee has not legitimately retired.”  Id. The ruling concludes as 
follows: 
 

[E]mployees who “retire” on one day in order to qualify for a benefit under the 
Plan, with the explicit understanding between the employee and employer that 
they are not separating from service with the employer, are not legitimately 
retired.  Accordingly because these employees would not actually separate from 
service and cease performing services for the employer when they “retire” these 
“retirements” would not constitute a legitimate basis to allow participants to 
qualify for early retirement benefits (which are then immediately suspended).  
Such “retirements” will violate section 401(a) of the Code and result in 
disqualification of the Plan under section 401(a) of the Code. 

 
Id.  (Emphasis added.)  However, the ruling also states that under section 401(a)(36) of 
the Code, employees who are age 62 and older may receive retirement benefits after 
returning to work for the same employer.  In other words, the ruling only applies to those 
employees who have not yet reached age 62.  The result is that, according to this private 
letter ruling, prearrangements between employers and employees are acceptable for 
employees age 62 and older, but unacceptable for employees younger than age 62. 
 
Please note that private letter rulings are only applicable to the source that requested the 
ruling.  While the ruling is persuasive and should be considered relevant guidance, it does 
not have the force and effect of law and may not be used or cited as precedent. 
 
I hope this information is helpful, I would be happy to respond further to any questions 
the Committee may have.  
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